Header website 2024
Samen houden wij de markante
staatsmannen en broers
Johan en Cornelis de Witt in ere

Winnaar scriptieprijs 2024

Hilversum, 27 januari – Celine Oldenhage (Universiteit Utrecht) heeft met haar masterscriptie Uit de zekerheid des doods en onzekere uure vandien. Graven en begraven worden in de Amsterdamse kerken na 1578 dit jaar de Uitgeverij Verloren/Johan de Witt-scriptieprijs voor geschiedenis gewonnen. De prijs werd in samenwerking met weekblad EW voor de tiende maal uitgereikt in het bijzijn van vele oud-winnaars. 

(fotografie: Peter Hilz)

Felicitaties van oud-winnaars voor Celine Oldenhage. 

Nadat juryvoorzitter dr. Ineke Huysman het juryrapport had voorgelezen, ontving de winnares haar prijs uit handen van Eva Pool van Uitgeverij Verloren, geflankeerd door Gertjan van Schoonhoven, redacteur EW. Eerder hadden de genomineerden al een toelichting gegeven op hun scripties. 

Jaarlijks gaat de Uitgeverij Verloren/Johan de Witt-geschiedenisprijs naar de beste bachelor- en/of masterscriptie gericht op de Republiek der Nederlanden in de zeventiende eeuw. Doel is het stimuleren van historisch onderzoek naar dit belangrijke tijdvak. 

Ten overstaan van de aanwezigen overhandigt Eva Pool (Uitgeverij Verloren) de cheque aan winnares Celine Oldenhage.

Samenvatting juryrapport

Winnende masterscriptie

De jury is van oordeel dat de auteur met haar masterscriptie een belangrijke nieuwe bijdrage levert aan ons beeld over het begraven in de kerk na 1578.
De scriptie toont overtuigend aan dat aandacht voor de herdenkingscultuur, zoals zichtbaar door de nog aanwezige graven in de diverse Amsterdamse kerken, kan helpen een zuiverder beeld van de gebeurtenissen in het verleden te krijgen. De auteur gebruikt een vlotte stijl om haar vraagstelling op een overzichtelijke en systematische wijze uit te werken. De omvang van het gebruikte bronnenmateriaal en de observaties in de kerken is indrukwekkend en getuigt van een passie voor het vak. De scriptie is van grote wetenschappelijke kwaliteit zoals bleek uit de hoge scores die ze van de juryleden ontving.

Genomineerde masterscripties

Ilse van der Werf (‘The martyrs of the anatomists’, Universiteit Groningen) onderzoekt in haar masterscriptie de rol van de Republiek in het gebruik van dierproeven en de discussie over de morele status van dieren in de 17e eeuw.

De organisatie en het functioneren van het bestuur van de WIC-kolonie in Angola staan centraal in de masterscriptie van Florian Herrendorf  (‘Colonial mismanagement?’, Universiteit Leiden). 

+31 6 52127327

info@vriendenvandewitt.nl