Didi van Trijp (Universiteit Utrecht) heeft met haar masterscriptie de Elsevier/Johan de Witt-scriptieprijs 2015 gewonnen. Ze ontving haar prijs 28 november jl. in Utrecht uit handen van Arendo Joustra, hoofdredacteur van het weekblad Elsevier. Nadat dr. Guido de Bruin de overwegingen van de jury had toegelicht, gaf Didi van Trijp een presentatie over haar scriptie.
De jaarlijkse prijs werd 2014 voor het eerst toegekend en is een initiatief van de historische vereniging Vrienden van De Witt in samenwerking met het weekblad Elsevier. Het Dr. Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds maakt de jaarlijkse uitreiking met een substantiële bijdrage mede mogelijk.
De prijzen gaan naar de beste geschiedenisscripties, die betrekking hebben op de Republiek der Nederlanden in de periode 1625 - 1688. Doel is het stimuleren van historisch onderzoek teneinde de kennis over dit belangrijke tijdvak te vergroten. De winnende en genomineerde scripties zijn hierna als pdf te downloaden (met hartelijke dank aan de auteurs voor het beschikbaar stellen).
De prijswinnaar ontvangt een oorkonde, een boekenpakket, een jaarabonnement op Elsevier en de bijbehorende geldprijs. In 2015 werden 8 scripties ingediend. De keuze voor de prijswinnaar was o.a. gebaseerd op criteria als mate van innovatie, methodische aanpak, taalgebruik en uiterlijke vormgeving. Naast de prijswinnaar werden de navolgende scripties genomineerd:
De houding van de Gereformeerde Kerk in de 17e eeuw ten aanzien van zelfmoord staat centraal in de masterscriptie van Job van der Kooij (Universiteit van Amsterdam). Door de gevolgen van de oorlogvoering op zee werd in de Republiek door theologen wat genuanceerder tegen een absoluut verbod aangekeken. Het gewone kerkvolk werd buiten deze discussie gehouden om verwarring te voorkomen.
Winnaar Didi van Trijp, geflankeerd door de aanwezige genomineerden Tamar van der Kuil en Nicole Linkels - foto: Peter Hilz
De scriptie van Didi van Trijp
In haar scriptie onderzoekt ze opvattingen over de opbouw van het ‘heelal’ bij twee bekende Amsterdamse rederijkerskamers in het begin van de 17e eeuw. Cirkelen zon, maan en andere planeten rond de aarde? Of is de zon het centrum van het heelal ? Door het gebruik van de volkstaal en de laagdrempelige toegang tot de rederijkerskamers werd kennis over dit type vraagstukken voor een breder deel van de bevolking toegankelijk. Didi van Trijp verbindt in haar winnende scriptie op een volgens de jury zeer onorthodoxe manier wetenschapsgeschiedenis met literatuurgeschiedenis. De masterthese is bijzonder zorgvuldig, evenwichtig en weloverwogen opgezet, op een zeer originele, heldere, genuanceerde, stimulerende en ook tot tegenspraak prikkelende wijze uitgewerkt en in uitstekend Engels geschreven. De jury heeft de prijs daarom zonder aarzeling toegekend.
De scriptie draagt als titel: 'Spheres in Verse: Cosmological Practices in Early Seventeenth Century Amsterdam’. Scriptiebegeleiders zijn prof.dr. A. van Dixhoorn en prof.dr. W.W. Mijnhardt.
+31 6 52127327
info@vriendenvandewitt.nl